Derfor overser du den største fejl, du begår på jobbet

De fejl, du laver på jobbet, kan få afgørende betydning for din fremtidige karriere. Men ved du, hvad den største fejl du kan begå, er?

Jeg lover dig, at det ikke er, hvad du tror, det er.

Vi begår alle fejl i livet.

Og oftest kan vi ikke gøre det om, når først fejlen er sket.

Det interessante er dog, at vi sjældent begår én stor fejltagelse, som får uigenkaldelige konsekvenser for vores liv.

Ofte er det de små ting, vi gør gang på gang, som akkumuleret ender med én stor konsekvens.

En fyring.

Konen skrider.

Virksomheden går konkurs.

Og når det sker, står vi måbende og uforstående tilbage.

Mistede du jobbet på grund af nedskæringer? Det er en nem undskyldning, som giver mulighed for at fralægge sig ansvaret.

Det er firmaets skyld. Det er politikernes skyld. Det er også den forbandede finanskrise.

Well, don’t kill the messenger, men det var højst sandsynligt din egen skyld.

Der kan være omstændigheder, du ikke er herre over, men når alt kommer til alt, var du undværlig.

Du havde ikke udviklet dig, tillært dig nye færdigheder eller taget ansvar nok.

Hverken for dit eget arbejdsområde eller for virksomheden. Du knoklede ganske enkelt ikke røven ud af bukserne, som var det din egen virksomhed!

Måske havde du for vane at sludre med en kollega over en kop kaffe om eftermiddagen. Måske havde du lige et par sygedage for meget. Måske overholdt du ikke altid deadlines og aftaler. Muligvis var du bare den første ude af døren, når klokken slog 16 nul nul dut.

Hver for sig er det småting uden betydning i hverdagen, og du tænker ikke engang over dem længere. Det er blot vaner og hyggelige rutiner. En tur på Facebook og sporten.dk, hvis der er stille på telefonen.

Du snyder dig selv, hvis du tror, at alle disse små ting ikke har en større betydning, når hovederne skal rulle.

Det var ikke krisens skyld, du blev sparet væk. Du tilførte simpelthen ikke virksomheden nok værdi.

Du kunne undværes.

Kort og godt.

Gør du en forskel?

bLad os i stedet forestille os et andet scenarie:

Du møder en time tidligere hver dag – og går en time senere. Du løser dine opgaver effektivt og til tiden – og beder chefen om mere ansvar. Du tropper velforberedt op til møder – sender en agenda før og en opfølgning efter.

Du er the go-to-guy med et stærkt netværk ud i hele organisationen – den, alle de andre går til, når de har udfordringer, de ikke selv kan løse. Du er glad og positiv – selv når du sidder med de kedelige opgaver – og du motiverer dine kollegaer og spreder god stemning på kontoret. Du er det usynlige lim, som får det hele til at hænge sammen.

Havde det gjort en forskel?

Det havde gjort en KÆMPE forskel.

Du har netop fået opskriften på en nøglemedarbejder.

Og en nøglemedarbejder kan ikke undværes, næsten uanset hvor skidt det går.

Men at blive en nøglemedarbejder kræver disciplin og hårdt arbejde.

Hvis du ikke kan finde ud af noget så simpelt som at møde til tiden, for nu at tage et eksempel, så står du nok ikke forrest i køen til forfremmelse, lønforhøjelse, spændende opgaver og nye udfordringer.

I værste fald står du forrest i køen til en fyreseddel.

Det er ikke din chefs ansvar at få dig ud af sengen om morgenen, og du skal ikke gøre det for hans skyld. Du skal gøre det for din egen skyld. Det er dit ansvar at udvikle dig personligt og fagligt, og det er dit ansvar at elske dit job.

Ja, du læste rigtigt. Det er dit ansvar at elske dit job!

Der er mange gode undskyldninger for ikke at tage ansvar, og de 2 oftest benyttede er:

#1: Det er de andres skyld
#2: Jeg har hverken tid eller råd.

Undskyldning #1

Jamen, Henrik, der er ikke noget, jeg kan gøre ved det. Min chef er et fjols, jeg må ikke tage kurser og lære nyt, og jeg får aldrig nye ansvarsområder.

Løsningen er så simpel, at det gør helt ondt at skrive: Find et andet job!

Find ud af, hvad du brænder for, og lav så en plan for, hvordan du kommer derhen. Få mest muligt ud af dit nuværende job, og brug så aftener og weekender på at udvikle dine kompetencer i den retning, du vil.

Vil chefen ikke sende dig på kursus? Eller betale de fagbøger, du skal bruge?

Betal for det af egen lomme. Tag et par fridage, og hop så på det kursus, som giver dig kompetencerne til drømmejobbet.

Køb bøgerne selv, og nyd, at du lever i en tid, hvor der er ubegrænset adgang til information og viden på nettet. Der findes masser af gratis blogs og websites med kvalitetsindhold.

Brug dem.

Det er en investering i dit drømmeliv.

PS: Har du overvejet at starte din egen virksomhed og blive din egen chef? Forestil dig, at du aldrig mere skal spørge om lov. Forestil dig et arbejde og en virksomhed du virkelig brænder for.

Det kan stærkt anbefales.

Undskyldning #2

Jamen, Henrik, jeg har hverken tid eller penge.

Det kan jeg godt se.

Så er der intet at gøre. Du er bundet som lønslave resten af livet.

Nej, vent …

Hvor meget fjernsyn ser du? Hvor tit er du på Facebook? Læser du aviser, magasiner eller blade? Og hvad laver du i weekenden – slapper af? Arbejder i haven? Går i byen? I biffen? På restaurant?

Hvis du nu kigger dig selv i øjnene og er helt bundærlig, tror du så ikke, du kunne finde en enkelt time her og der eller spare nogle penge ved at stramme ballerne?

Jeg vil påstå, at de fleste af os i dagens Danmark har både tid og penge – hvis vi vil det nok!

Men ja, det kræver ofre.

Det kan være, du skal undvære bilen og tage cyklen en tid. Det kan være, du skal undvære hyggeturene med veninderne eller droppe cigaretterne.

Men hvordan kommer jeg i gang?

Det absolut vigtigste er, at du handler nu.

Gør en forskel allerede i dag – hvad holder dig tilbage?

Køb en bog om dét, du vil lære, og læs en time hver aften. Brug en hel aften på at surfe internettet tyndt efter eksperter, blogindlæg, artikler, websites osv. om det område, du ønsker at udvikle dig på.

Lav en plan over, hvad dine mål er, og hvordan du vil nå dem.

Find minimum tre personer, som allerede har succes på det område, du gerne vil arbejde med. Og kig dem så efter i sømmene: Hvilke stillinger har de haft? Hvad er deres arbejdsmønstre- og vaner? Hvordan har de opnået deres succes?

Én af de største og mest velbevarede hemmeligheder inden for succes er, at alle svarene allerede er fundet. Alt det, du skal gøre og lære for at få succes, har andre allerede gjort og lært.

Du behøver derfor ikke opfinde den dybe tallerken.

Det allerbedste er, at succesfulde mennesker ofte er villige til at dele deres råd og hjælpe andre til samme succes. Du skal blot spørge dem.

Tro mig, det handler mere om knofedt og en vilje af stål end medfødt talent.

Tror du, Sir Richard Branson var den klogeste i skolen? Tror du, han var født med et talent for at skabe succesforretninger? Tror du, det var let at bygge 200 virksomheder?

Richard var ikke god i skolen. Han er ordblind og droppede ud som 16-årig.

Han har opbygget sine forretninger fra bunden, og han har knoklet bagdelen ud af bukserne ligesom 99,9 % af alle andre succesulde mennesker, som når deres mål.

Min opfordring til dig er: Sæt dig et mål, lav en plan og tag et lille skridt nu. Køb en bog, tilmeld dig et kursus, gå ind til chefen og bed om et møde om dine udviklingsmuligheder.

Do something! Anything!

Disclaimer: Dette indlæg kan virke provokerende for nogle, men det er ikke skrevet for at støde nogen. Nogle gange skal tingene sættes lidt på spidsen, for at understrege pointen.

Jeg har stor respekt for mennesker som har mistet deres job, og jeg håber de kan finde lidt inspiration i dette indlæg, som er ment som et kærligt spark bagi.

Tag skeen i egen hånd. Overvej et liv som iværksætter eller selvstændig. Det vil åbne en hel ny verden for dig, og jeg står klar til at hjælpe dig.

Henrik Ernst

Om skribenten Henrik Ernst

Hej, og velkommen til mit univers som handler om iværksætteri, forretningsudvikling og personlig udvikling.

Jeg hjælper iværksættere og selvstændige med at bygge succesfulde forretninger, så de kan leve et passioneret drømmeliv med økonomisk frihed.


Lær Henrik at kende